Makale Başlığı: Büyük Aşırmalar

Büyük Aşırmalar

Yazar: Art News, Şubat 2003 • Eklenme Tarihi: 12.02.2005 • Görüntüleme: 3.840

Özet:
Matisse ve Picasso, uzun süren sanatsal düelloda , birbirlerinin etkisi altında kalmışlar, zaman zaman biri diğerini kopyalamış veya birbirlerini merakla izlemişler.

Kelimeler:
Büyük Aşırmalar, Nuran İsvan

Matisse ve Picasso, uzun süren sanatsal düelloda , birbirlerinin etkisi altında kalmışlar, zaman zaman biri diğerini kopyalamış veya birbirlerini merakla izlemişler. Sanatçıların ikisi de yer yer aynı temalarla ilgilenmişler, özellikle kadın konusunda. Hatta kimi zaman da kadını aynı çizgide algılamışlardır. Ancak acaba her iki sanatçı da birbirlerinden birşeyler aldıklarının farkında olmuşlar mı , ve bu olgu onların sanatındaki anlamı etkilemiş mi?

Örneğin 1913'te Matisse, Picasso'nun kübizm konusuyla ilgilenmiş, ancak kendi kübist stilini uygulamayı yeğlemiştir, "Mademoiselle Yvonne Landsberg" deki gibi. Bu yapıtta sanki Picasso'nun geometrik çizimini düzeltircesine , daha organik, yuvarlamalı bir yöntem geliştirmiştir.

1930'larda bu iki sanatçı, sevdikleri kadınların betimlemesinde ayrı yöntemler kullanmışlardır. Picasso, sevdiği kadın Marie Therese'in resminde, çok renkli, lirik, arabesk hatlı, dekoratif, adeta Matisse'i andıran bir uslup seçmiştir. Ancak şu var ki, bu uslup , Matisse kopyası denmesine karşın, biliniyor ki, Matisse bu uslubu daha sonraki yıllarda uygulamıştır.

İki sanatçı birbirlerini değişik yönlerde etkilemişler ise de, modern sanata ayrı esin kaynağı olmuşlardır. Uzun yıllar Picasso, 20 ci yüzyıla en çok etki yapmış sanatçı olarak bilindi. Oysa 1970 lerden sonra, genç sanatçıların ilgisi, Matisse'e yöneldi. Picasso'nun 20 ci yüzyıla büyük katkısı, dünyada birçok şeyin tekrar icadı, onların biraraya getirilmesi, ayrıştırılması, yine biraraya getirilmesi yönünde idi. Ancak yöntemleri o denli kişisel ve özeldi ki, hiç kimse taklit edemedi. Figürlerindeki çifte profiller, yanyana getirilmiş gözler ancak orta karar sanatçılar tarafından uygulanmıştır.

Matisse ise, daha az icat etmeyi denemiş, ancak sanatı o kadar açık, kendini aşmaya yol açan bir yöntem izlemiş ki, sonuçta ressamların ressamı denmiş kendisine.

Picasso'yu 30 yıl önce kaybettik, Matisse'i ise 50 yıl önce. Ancak her ikisi de günümüz sanatçıları için büyük esin kaynağı olmuşlar- İkisinin birbirine olduğu gibi.